Kalp Krizi: Belirtileri, Türleri, Nedenleri, Tanısı Ve Tedavisi

Aritmi düzensiz bir kalp ritmidir. Aritminin semptomları, nedenleri, türleri, risk faktörleri, teşhisi, tedavisi, komplikasyonları ve önlenmesi hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kalp Krizi Nedir?

Bir şey kalbe giden kan akışını engellediğinde, ihtiyacı olan oksijeni alamadığında kalp krizi meydana gelir.

Her yıl bir milyondan fazla Amerikalı kalp krizi geçiriyor. Kalp krizlerine miyokard enfarktüsü (MI) de denir. "Myo" kas anlamına gelir, "kardiyal" kalbe atıfta bulunur ve "enfarktüs" kan akımının olmaması nedeniyle doku ölümü anlamına gelir . Bu doku ölümü kalp kasınızda kalıcı hasara neden olabilir.

Kalp Krizi Belirtileri

Kalp krizi belirtileri şunları içerir:

  • Göğsünüzde veya kolunuzda veya göğüs kemiğinizin altında rahatsızlık, basınç, ağırlık, sıkışma, sıkışma veya ağrı
  • Sırtınıza, çenenize, boğazınıza veya kolunuza giren rahatsızlık
  • Dolgunluk, hazımsızlık veya boğulma hissi (mide ekşimesi gibi hissedilebilir)
  • Terleme , mide rahatsızlığı , kusma veya baş dönmesi
  • Şiddetli zayıflık, endişe , yorgunluk veya nefes darlığı
  • Hızlı veya düzensiz kalp atışı

Belirtiler kişiden kişiye veya bir kalp krizinden diğerine farklılık gösterebilir. Kadınların şu kalp krizi semptomlarına sahip olma olasılığı daha yüksektir :

  • Olağandışı yorgunluk
  • Nefes darlığı
  • Mide bulantısı ya da kusma
  • Baş dönmesi veya baş dönmesi
  • Bağırsaklarınızda rahatsızlık. Hazımsızlık gibi hissedilebilir .
  • Boyun, omuz veya üst sırtta rahatsızlık

Bazı kalp krizlerinde herhangi bir semptom ("sessiz" miyokard enfarktüsü) görmezsiniz. Bu, şeker hastalığı olan kişilerde daha yaygındır .

Anjina, göğüs ağrısı

Angina bir durum veya hastalık değildir. Bu bir semptomdur ve bazen kalp krizine işaret edebilir. Duygular normal aktiviteler veya eforla ortaya çıkabilir, ancak daha sonra dinlenerek veya nitrogliserin aldığınızda kaybolur .

Şunları hissedebilirsiniz:

  • Göğsün ortasında basınç, ağrı , sıkışma veya dolgunluk hissi
  • Omuz, kol, sırt, boyun veya çenede ağrı veya rahatsızlık

Kötüleşirse, 5 dakikadan fazla sürerse veya nitrogliserin aldıktan sonra düzelmezse 112'i arayın. Doktorlar buna “kararsız” angina” diyor ve bu, gerçekleşmek üzere olan bir kalp kriziyle ilgili olabilecek bir acil durum.

Bunun yerine, en yaygın tür olan "kararlı" anjinanız varsa, semptomlarınız genellikle önceden tahmin edilebilir tetikleyicilerle (güçlü bir duygu, fiziksel aktivite , aşırı sıcak ve soğuk havalar ve hatta ağır bir yemek gibi) ortaya çıkar. Dinlenirseniz veya doktorunuzun reçete ettiği nitrogliserin alırsanız semptomlar kaybolur. Değilse, 112'i arayın.

 

Kalp Krizi Nedenleri

Kalp kasınızın sürekli oksijen açısından zengin kan kaynağına ihtiyacı vardır. Koroner arterleriniz kalbinize bu kritik kan akışını sağlar. Koroner arter hastalığınız varsa , bu arterler daralır ve kan gerektiği gibi akamaz. Kan kaynağınız engellendiğinde, kalp krizi geçirirsiniz.

Yağ , kalsiyum, proteinler ve inflamatuar hücreler atardamarlarınızda birikir ve plaklar oluşturur. Bu plak birikintileri dışta sert, içte yumuşak ve duygusaldır.

Plak sert olduğunda dış kabuk çatlar. Buna yırtılma denir. Trombositler (kanınızda pıhtılaşmaya yardımcı olan disk şeklindeki şeyler) bölgeye gelir ve plak çevresinde kan pıhtıları oluşur. Bir kan pıhtısı atardamarınızı tıkarsa, kalp kasınız oksijene aç kalır. Kas hücreleri kısa sürede ölür ve kalıcı hasara neden olur.

Nadiren koroner arterinizdeki bir spazm da kalp krizine neden olabilir. Bu koroner spazm sırasında, atardamarlarınız kısıtlar veya spazm açıp kapatarak kalp kasınıza giden kan akışını keser ( iskemi ). Dinlenirken ve ciddi koroner arter hastalığınız olmasa bile olabilir.

 

Her koroner arter, kalp kasınızın farklı bir bölümüne kan gönderir. Kasın ne kadar hasar gördüğü, tıkalı arterin beslediği alanın boyutuna ve atak ile tedavi arasındaki süreye bağlıdır.

Kalp kasınız kalp krizinden hemen sonra iyileşmeye başlar. Bu yaklaşık 8 hafta sürer. Tıpkı bir cilt yarası gibi, hasarlı bölgede bir yara izi oluşur. Ancak yeni yara dokusu olması gerektiği gibi hareket etmiyor. Yani kalp krizinden sonra kalbiniz o kadar fazla pompalayamaz. Bu pompalama yeteneğinin ne kadar etkileneceği, yara izinin boyutuna ve konumuna bağlıdır.

Kalp krizi geçirirsem ne yapmalıyım?

Kalp krizinden sonra tıkalı arteri açmak ve hasarı azaltmak için hızlı tedaviye ihtiyacınız vardır. Kalp krizinin ilk belirtilerinde 112'i arayın. Kalp krizini tedavi etmek için en iyi zaman semptomlar başladıktan sonraki 1 veya 2 saattir. Daha uzun süre beklemek, kalbinize daha fazla zarar ve daha düşük hayatta kalma şansı demektir.

Acil servisleri aradıysanız ve gelmelerini bekliyorsanız, bir aspirin (325 mg) çiğneyin. Aspirin, kan pıhtılarının güçlü bir inhibitörüdür ve kalp krizinden ölüm riskini %25 oranında azaltabilir.

Başka Biri Kalp Krizi Geçirirse Ne Zaman Yaparım?

112'i arayın ve birisi kalp durmasına girerse, yani kalp atışı durduğunda ve kişi yanıt vermiyorsa, suni teneffüs (kardiyopulmoner resüsitasyon) başlatın. CPR kalbi yeniden başlatmaz; ancak tıbbi yardım gelene kadar kişiyi hayatta tutar.

AED (otomatik harici defibrilatör) adı verilen kullanımı kolay bir cihaz birçok halka açık yerde bulunur ve kalp durmasını tedavi etmek için hemen hemen herkes tarafından kullanılabilir. Bu cihaz, kalbi normal ritmine döndürerek çalışır.

AED'yi nasıl kullanacağınız aşağıda açıklanmıştır:

1. Yanıt verme durumunu kontrol edin

  • Yetişkin veya daha büyük bir çocuk için, bilinçsiz olup olmadığını doğrulamak için kişiyi bağırın ve sallayın. AED'yi bilinci yerinde bir kişi üzerinde kullanmayın.
  • Bir bebek veya küçük çocuk için cildini sıkıştırın . Küçük bir çocuğu asla sallamayın.
  • Solunumu ve nabzı kontrol edin. Yok veya düzensizse, AED'yi mümkün olan en kısa sürede kullanmaya hazırlanın.

2. AED'yi kullanmaya hazırlanın

  • Kişinin kuru bir yerde olduğundan ve su birikintilerinden veya sudan uzak olduğundan emin olun.
  • Kalp pili veya implante edilebilir defibrilatör gibi vücuda yerleştirilen bir tıbbi cihazın vücut piercinglerini veya dış hatlarını kontrol edin .
  • AED pedleri, piercinglerden veya implante edilen cihazlardan en az 1 inç uzağa yerleştirilmelidi

3. AED kullanın

Yeni doğanlar, bebekler ve 8 yaşına kadar olan çocuklar için mümkünse pediatrik AED kullanın. Değilse, yetişkin bir AED kullanın.

  • AED'yi açın.
  • Göğsü kurulayın.
  • Pedleri takın.
  • Gerekirse konektörü takın.
  • Kimsenin kişiye dokunmadığından emin olun.
  • "Analiz et" düğmesine basın.
  • Bir şok tavsiye edilirse, kimsenin kişiye dokunmadığından emin olmak için tekrar kontrol edin.
  • "Şok" düğmesine basın.
  • Kompresyonları başlatın veya devam ettirin.
  • AED istemlerini izleyin.

4. Kalp masajına devam edin

  • 2 dakikalık suni teneffüsten sonra kişinin kalp ritmini kontrol edin. Hala yoksa veya düzensizse, onlara bir şok daha verin.
  • Şok gerekmiyorsa, acil yardım gelene veya kişi hareket etmeye başlayana kadar suni teneffüs yapmaya devam edin.
  • Yardım gelene kadar kişinin yanında kalın.

Kalp Krizi Teşhisi

Acil sağlık çalışanları size belirtilerinizi soracak ve bazı testler yapacaktır.

Kalp krizi teşhisi için testler

Doktorunuz aşağıdakileri içeren testler isteyebilir:

EKG : Elektrokardiyogram veya EKG olarak da bilinen bu, kalbin elektriksel aktivitesini kaydeden basit bir testtir. Kalp kasınızın ne kadar ve nerede hasar gördüğünü söyleyebilir. Ayrıca kalp atış hızınızı ve ritminizide izleyebilir

Kan testleri: Genellikle her 4 ila 8 saatte bir yapılan birkaç kan testi, kalp krizi teşhisine ve devam eden kalp hasarını tespit etmeye yardımcı olabilir. Kanınızdaki farklı kalp enzimleri seviyeleri kalp kası hasarını gösterebilir. Bu enzimler genellikle kalbinizin hücrelerinin içindedir. Bu hücreler yaralandığında, içerikleri - enzimler dahil - kan dolaşımınıza dökülür. Doktorunuz bu enzimlerin seviyelerini ölçerek kalp krizinin boyutunu ve ne zaman başladığını öğrenebilir. Testler ayrıca troponin seviyelerini de ölçebilir. Troponinler, kalp hücrelerinin içindeki proteinlerdir ve hücreler kalbe giden kan akımının olmaması nedeniyle hücreler hasar gördüğünde salınırlar.

 

Ekokardiyografi: Bu ultrason testinde, görüntüler oluşturmak için ses dalgaları kalbinizden yansır. Kalp krizi sırasında ve sonrasında kalbinizin nasıl pompaladığını ve hangi bölgelerin gerektiği gibi pompalamadığını öğrenmek için kullanılabilir. " Eko ", kalp krizinde kalbinizin herhangi bir bölümünün (kapaklar, septum vb.) yaralanıp yaralanmadığını da söyleyebilir.

Kalp kateterizasyonu: İlaçlar iskemiye veya semptomlara yardımcı olmuyorsa, kalp krizinin ilk saatlerinde kardiyak kateter olarak da adlandırılan kalp kateterizasyonuna ihtiyacınız olabilir . Kardiyak kat, tıkanmış arterin bir görüntüsünü verebilir ve doktorunuzun tedaviye karar vermesine yardımcı olabilir.

Bu prosedürde, kasık veya bileğinizdeki bir kan damarına bir kateter (ince, içi boş bir tüp) yerleştirilir ve kalbinize kadar vidalanır. Boya, kalbinizin atardamarlarını vurgulamak için kullanılır . Doktorunuz daha sonra arteri açmak ve kan akışını yeniden sağlamak için genellikle anjiyoplasti veya stentlerle tedavi edilen tıkanıklıkları belirleyebilir. Doktorunuz kalbinizi değerlendirmek için birkaç test yapabilir. Damardan kan sulandırıcı, kalp kateterizasyonunun mümkün olmadığı durumlarda arteri açmak için bir seçenektir.

Stres testi:Doktorunuz , kalbin diğer bölgelerinin hala başka bir kalp krizi riski altında olup olmadığını kontrol etmek için bir koşu bandı testi veya radyonüklid taraması yapabilir.

Kalp Krizi Tedavisi

Kalp krizi, kalıcı kalp hasarını veya ölümü önlemek için acil bakım gerektiren tıbbi bir acil durumdur. Tedavi genellikle 112'i aradıysanız ambulansta veya başka biri sizi hastaneye götürdüyse acil serviste başlar.

Kalp krizini tedavi etmek için hangi ilaçlar kullanılır?

Acil serviste veya hastanede, kalpte daha fazla kan pıhtılaşmasını önlemek ve kalpteki yükü hafifletmek için hızla ilaç alırsınız . İlaç tedavisi, kan pıhtılarını parçalamayı veya önlemeyi, trombositlerin toplanmasını ve plağa yapışmasını durdurmayı, plağı stabilize etmeyi ve daha fazla iskemiyi önlemeyi amaçlar.

Kalp hasarını sınırlamak için bu ilaçları mümkün olan en kısa sürede (mümkünse kalp krizinizin başlangıcından itibaren 1 veya 2 saat içinde) almalısınız.

Kalp krizi sırasında kullanılan ilaçlar şunları içerebilir:

  • Kalp krizini daha da kötüleştirebilecek kan pıhtılaşmasını durdurmak için aspirin
  • Pıhtılaşmayı durdurmak için klopidogrel ( Plavix ), prasugrel (Effient) veya tikagrelor (Brilinta) gibi diğer antiplatelet ilaçlar
  • Kalbinizin atardamarlarındaki kan pıhtılarını çözmek için trombolitik tedavi ("pıhtı önleyiciler")
  • Bunların herhangi bir kombinasyonu
  • Kalp krizi sırasında veya sonrasında verilen diğer ilaçlar, kalbinizin daha iyi çalışmasına, kan damarlarınızı genişletmenize, ağrınızı azaltmanıza ve yaşamı tehdit eden kalp ritimlerinden kaçınmanıza yardımcı olur.
  • Kalp krizi için başka tedaviler var mı?
  • Tedavi ayrıca tıkanmış arterleri açma prosedürünü de içerebilir.
  • Kalp kateterizasyonu: Damarlarınızın resmini çekmenin yanı sıra, daralmış veya tıkanmış arterleri açmak için prosedürler (anjiyografi veya stent gibi) için kardiyak kateter kullanılabilir.
  • Balon anjiyoplasti: Gerekirse bu tedavi kalp kateterizasyonu sırasında yapılabilir . Kalpteki tıkalı artere balon uçlu bir kateter (ince, içi boş tüp) yerleştirilir. Balon, arteri açmak ve kan akışını iyileştirmek için plakları arter duvarlarına doğru dışa doğru bastırmak için hafifçe şişirilir. Çoğu zaman bu işlem stent takılmadan yapılmaz.
  • Stent yerleştirme: Bu prosedürde, açılmasını "desteklemek" için tıkalı bir artere bir kateter yoluyla küçük bir tüp sokulur. Stent genellikle metalden yapılır ve kalıcıdır. Vücudunuzun zamanla emdiği bir malzemeden de yapılabilir. Bazı stentlerde, arterin tekrar tıkanmasını önlemeye yardımcı olan ilaçlar bulunur.

Bypass ameliyatı: Kalbinize giden kan akışını yeniden sağlamak için kalp krizinden sonraki günlerde baypas ameliyatı olabilirsiniz. Cerrahınız, genellikle bacağınızdan veya göğsünüzden bir kan damarı kullanarak, tıkalı atardamarınızın etrafındaki kan akışını yeniden yönlendirecektir. Birden fazla arteri atlayabilirler.

Koroner bakım ünitesinde (CCU) ne olur?

Kalp krizi geçirdiyseniz, genellikle en az 24 ila 36 saat CCU'da kalırsınız. Kritik aşamayı geçtikten sonra, aşağıdakiler dahil çeşitli ilaçlar almaya devam edeceksiniz:

  • Kalbi yavaşlatan beta blokerler
  • Kalp kan akışını artırmak için nitratlar
  • Daha fazla pıhtılaşmayı önlemek için aspirin, Brilinta , klopidogrel , Effient, heparin veya Plavix gibi kan sulandırıcılar
  • ACE inhibitörleri kalp kasının iyileşmesine yardımcı olur
  • Statinler - kalp kasının iyileşmesine yardımcı olmak ve başka bir kalp krizi riskini azaltmak için atorvastatin ve simvastatin gibi kolesterol düşürücü ilaçlar

Hastanedeyken, olağandışı kalp ritimleri geliştirmeniz durumunda, sağlık personeli EKG ile kalbinizi sürekli olarak izleyecektir.

Bazı insanlara, sabit bir kalp ritmini korumaya yardımcı olmak için pille çalışan bir cihaz olan bir kalp pili takılması gerekebilir . Ventriküler fibrilasyon olarak bilinen tehlikeli bir aritminiz varsa , tıbbi sağlayıcılar göğsünüze elektrik şoku verecektir.

Tedaviler koroner arter hastalığını iyileştirmez. Yine de bir kalp krizi daha geçirebilirsin. Ancak daha az olası hale getirmek için adımlar atabilirsiniz.

 

Kalp Krizini Önleme İpuçları

Kalp krizinden sonraki hedef, kalbinizi sağlıklı tutmak ve başka bir kalp krizi geçirme riskinizi azaltmaktır. İlaçlarınızı belirtildiği şekilde alın, sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri yapın, düzenli kalp kontrolleri için doktorunuza görünün ve bir kalp rehabilitasyon programı düşünün.

Kalp krizinden sonra neden ilaç almam gerekiyor?

Kalp krizinden sonra bazı ilaçları şu amaçlarla alabilirsiniz:

  • Kan pıhtılarını önleyin
  • Kalbinizin daha iyi çalışmasına yardımcı olun
  • Kolesterolü düşürerek plakları önleyin

Düzensiz kalp atışını tedavi eden, kan basıncınızı düşüren, göğüs ağrısını kontrol eden ve kalp yetmezliğini tedavi eden ilaçlar alabilirsiniz .

İlaçlarınızın adlarını, ne için kullanıldıklarını ve ne zaman almanız gerektiğini bilin. İlaçlarınızı doktorunuz veya hemşirenizle birlikte gözden geçirin. Tüm ilaçlarınızın bir listesini tutun ve her doktor ziyaretinize götürün. Bunlar hakkında sorularınız varsa, doktorunuza veya eczacınıza sorunuz

Kulağa zahmetsiz gibi geliyor, ancak ilaçlarınızı atlamayın . Birçok insan ilaçlarını doktorlarının söylediği şekilde almaz. İlacınızı almanıza neyin engel olduğunu bulun - yan etkiler, maliyet veya unutkanlık olabilir - ve doktorunuzdan yardım isteyin.

Kalp krizinden sonra hangi yaşam tarzı değişikliklerine ihtiyaç vardır?

Kalp hastalığının kötüleşmesini önlemek ve başka bir kalp krizini önlemek için doktorunuzun tavsiyelerine uyun . Yaşam tarzınızı değiştirmeniz gerekebilir. Riskinizi azaltabilecek ve sizi daha sağlıklı bir yaşam yoluna sokabilecek bazı değişiklikler yapabilirsiniz:

Sigarayı bırakın : Sigara içmek hem kalp krizi hem de felç riskinizi önemli ölçüde artırır. Nasıl bırakacağınız konusunda doktorunuzla konuşun. Pasif içicilik de kalp hastalığına yol açabileceğinden, arkadaşlarınıza ve ailenize de bir iyilik yapmış olacaksınızAyrıca 800-QUIT-NOW yardım hattını arayabilir ve Smokefree.gov web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Sağlıklı bir vücut ağırlığını koruyun : Fazla kilolu veya obezseniz, kalp krizi veya felç riskinizi azaltmak için zayıflamanız gerekmez. Kilonuzun %5 ila %10'unu kaybederseniz, kolesterol sayılarınızı iyileştirecek ve kan basıncınızı ve kan şekeri seviyenizi düşüreceksiniz .

Bir egzersiz planı izleyin : Orta düzeyde fiziksel aktivite kalp krizi geçirme şansınızı azaltır. Ayrıca kan basıncınızı ve LDL veya "kötü" kolesterolünüzü azaltabilir, HDL veya "iyi" kolesterolünüzü yükseltebilir ve sağlıklı bir kiloda kalmanıza yardımcı olabilir.

Kalbinizi haftada en az 5 gün pompalayan 30 dakikalık egzersizi hedefleyin . Tempolu yürüyüş veya yüzme bazı iyi seçeneklerdir. Diğer 2 gün ağırlık kaldırma gibi kuvvet antrenmanları yapın . Sıkı bir programınız varsa, egzersiz rutininizi küçük parçalara ayırın.

Kalp-sağlıklı bir diyet yapın: Tabağınızı farklı türde meyveler, sebzeler, fasulye ve derisiz kümes hayvanları gibi yağsız etlerle doldurun. Yulaf ezmesi, kinoa ve kahverengi pirinç gibi tam tahıllar ile balık , özellikle somon, alabalık ve ringa balığı gibi omega-3 yağ asitleri içerenler alımınızı artırın .

Avokado, zeytinyağı ve keten tohumlarında da bazı fındık ve tohumlarda olduğu gibi omega-3 bulunur. Süt, yoğurt ve peynir gibi yağsız veya az yağlı süt ürünleri de kalp sağlığınız için yüksek yağlı versiyonlardan daha iyi seçimlerdir. 

Sağlıksız gıdaları azaltın: Genellikle tuz ve ilave şeker içeren işlenmiş veya hazır gıdalardan uzak durun . Ayrıca koruyucularla dolular. Yağlı sığır eti, tereyağı, kızarmış yiyecekler ve hurma yağından kaçının. Hepsi doymuş yağlarda yüksektir.

Kilo alımına neden olabilecek gazlı içecekler ve meyve püresi gibi şekerli içecekleri atlayın. Kurabiye, kek ve turta gibi paketlenmiş unlu mamuller de öyle. Trans yağları yüksektir ve kolesterol seviyenizi yükseltebilirler.

Alkolü sınırlayın: Henüz içmiyorsanız başlamayın. İçiyorsanız, ne kadar içeceğinizi sınırlayın. Tavsiye, kadınsanız günde bir, erkekseniz günde iki içkiden fazla olmamasıdır. İçmek kalp atış hızınızı ve kan basıncınızı yükseltir. Ayrıca kanınızdaki yağ seviyesini artırır ve kilo almanıza neden olabilir.

Kolesterol , kan basıncı ve kan şekeri (glikoz) seviyenizi düzenli olarak kontrol ettirin: Şeker hastalığınız varsa, kontrol altında olduğundan emin olun. Bu sayıları kontrol etmek, bu seviyeleri normal sınırlar içinde tutmak için yapmanız gereken değişikliklerden daha fazla haberdar olmanıza yardımcı olabilir.

Stresi kontrol edin: Bazen endişeli veya sinirli hissedebilirsiniz. Neler olup bittiği hakkında ailenize ve arkadaşlarınıza açık olduğunuzdan emin olun. Destek grupları, başkalarının kalp krizi veya felçten sonra hayata nasıl uyum sağladığını öğrenmenize yardımcı olabilir.

Bir ruh sağlığı uzmanıyla konuşmak veya doktorunuza bir stres yönetimi programı hakkında soru sormak isteyebilirsiniz. Ayrıca bol miktarda fiziksel aktivite ve meditasyon gibi zihin-beden uygulamaları ile stresi azaltabilirsiniz.

Belirtilerinize dikkat edin: Sadece gideceklerini ummayın. Nefes darlığı, kalp ritminizdeki değişiklikler veya aşırı yorgunluk gibi olağandışı bir şey hissederseniz doktorunuza görünün. Ayrıca çenenizde veya sırtınızda ağrı, mide bulantısı veya kusma, terleme veya grip benzeri semptomlar olup olmadığına dikkat edin.

Neden kardiyak rehabilitasyona katılmalıyım?

Kalp krizi geçirdiyseniz veya kalp hastalığı teşhisi konduysa, doktorunuz kalp rehabilitasyonu önerebilir. Sağlığınızı güçlendirmek ve gelecekteki sorunlardan kaçınmak için uzmanlardan oluşan bir ekiple çalışacaksınız.

Ekibiniz doktorlar ve hemşirelerin yanı sıra egzersiz, beslenme, fizik tedavi, mesleki terapi ve ruh sağlığı uzmanlarını içerebilir. İhtiyaçlarınıza uygun bir program kuracaklar. Ayrıca günlük yaşamınızda değişiklik yapmanıza da yardımcı olabilirler. Buna bağlı kalırsanız, iyileşmenizde ve genel esenliğinizde büyük bir fark yaratabilir.

Hastaneden ayrıldıktan sonra doktorumu tekrar ne zaman göreceğim?

Kalp krizi geçirdikten sonra hastaneden ayrıldıktan sonra 4 ila 6 hafta doktor randevusu alın. Doktorunuz iyileşmenizi kontrol etmek isteyecektir. Düzenli olarak bir egzersiz stres testine ihtiyacınız olabilir . Bu testler doktorunuzun koroner arterlerinizdeki tıkanıklıkları bulmasına veya yavaşlatmasına ve tedavinizi planlamasına yardımcı olabilir.

Daha sık meydana gelen, güçlenen, daha uzun süren veya diğer bölgelere yayılan göğüs ağrısı gibi semptomlarınız varsa doktorunuzu arayın; özellikle dinlenirken nefes darlığı; baş dönmesi; veya düzensiz kalp atışları.

 

Dua - Beni Affet Rabbim

Dua - Beni Affet Rabbim

Aritmi düzensiz bir kalp ritmidir. Aritminin semptomları, nedenleri, türleri, risk faktörleri, teşhisi, tedavisi, komplikasyonları ve önlenmesi hakkında daha fazla bilgi edinin.

Şımarık Davranan Çocuklar İçin Nasıl Yaklaşım Sergilenmelidir

Şımarık Davranan Çocuklar İçin Nasıl Yaklaşım Sergilenmelidir

Aritmi düzensiz bir kalp ritmidir. Aritminin semptomları, nedenleri, türleri, risk faktörleri, teşhisi, tedavisi, komplikasyonları ve önlenmesi hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bebeğiniz Gece Uyanıp Ağlıyorsa Neler Yapabilirsiniz

Bebeğiniz Gece Uyanıp Ağlıyorsa Neler Yapabilirsiniz

Aritmi düzensiz bir kalp ritmidir. Aritminin semptomları, nedenleri, türleri, risk faktörleri, teşhisi, tedavisi, komplikasyonları ve önlenmesi hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bebek Sağlığı Hakkında Öneriler

Bebek Sağlığı Hakkında Öneriler

Aritmi düzensiz bir kalp ritmidir. Aritminin semptomları, nedenleri, türleri, risk faktörleri, teşhisi, tedavisi, komplikasyonları ve önlenmesi hakkında daha fazla bilgi edinin.

Vüzdumuza Zarar Verebilen Maddeler

Vüzdumuza Zarar Verebilen Maddeler

Aritmi düzensiz bir kalp ritmidir. Aritminin semptomları, nedenleri, türleri, risk faktörleri, teşhisi, tedavisi, komplikasyonları ve önlenmesi hakkında daha fazla bilgi edinin.

Atmosferin Katmanları Ve Özellikleri

Atmosferin Katmanları Ve Özellikleri

Aritmi düzensiz bir kalp ritmidir. Aritminin semptomları, nedenleri, türleri, risk faktörleri, teşhisi, tedavisi, komplikasyonları ve önlenmesi hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarihteki En Büyük Savaşlardan 10 Tanesi

Tarihteki En Büyük Savaşlardan 10 Tanesi

Aritmi düzensiz bir kalp ritmidir. Aritminin semptomları, nedenleri, türleri, risk faktörleri, teşhisi, tedavisi, komplikasyonları ve önlenmesi hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bebeğinize Evde Mama Nasıl Yapılır?

Bebeğinize Evde Mama Nasıl Yapılır?

Aritmi düzensiz bir kalp ritmidir. Aritminin semptomları, nedenleri, türleri, risk faktörleri, teşhisi, tedavisi, komplikasyonları ve önlenmesi hakkında daha fazla bilgi edinin.

Maden Suyu Hakkında Bildinmesi Gerekenler

Maden Suyu Hakkında Bildinmesi Gerekenler

Aritmi düzensiz bir kalp ritmidir. Aritminin semptomları, nedenleri, türleri, risk faktörleri, teşhisi, tedavisi, komplikasyonları ve önlenmesi hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarihteki En İyi İsekai Animelerden 10 Tanesini Hakkında Analiz

Tarihteki En İyi İsekai Animelerden 10 Tanesini Hakkında Analiz

Aritmi düzensiz bir kalp ritmidir. Aritminin semptomları, nedenleri, türleri, risk faktörleri, teşhisi, tedavisi, komplikasyonları ve önlenmesi hakkında daha fazla bilgi edinin.

Üzülmenin İnsan Psikolojsi Üzerinde Etkileri

Üzülmenin İnsan Psikolojsi Üzerinde Etkileri

Aritmi düzensiz bir kalp ritmidir. Aritminin semptomları, nedenleri, türleri, risk faktörleri, teşhisi, tedavisi, komplikasyonları ve önlenmesi hakkında daha fazla bilgi edinin.

Gelişen Dünyada Yapay Zekanın Tehlikeleri Ve Faydaları

Gelişen Dünyada Yapay Zekanın Tehlikeleri Ve Faydaları

Aritmi düzensiz bir kalp ritmidir. Aritminin semptomları, nedenleri, türleri, risk faktörleri, teşhisi, tedavisi, komplikasyonları ve önlenmesi hakkında daha fazla bilgi edinin.

Asp Ve Asp.net Programlama Dilinin Geçmişten Günümüze Tarihi

Asp Ve Asp.net Programlama Dilinin Geçmişten Günümüze Tarihi

Aritmi düzensiz bir kalp ritmidir. Aritminin semptomları, nedenleri, türleri, risk faktörleri, teşhisi, tedavisi, komplikasyonları ve önlenmesi hakkında daha fazla bilgi edinin.

Php'nin Geçmişten Günümüze Tarihi

Php'nin Geçmişten Günümüze Tarihi

Aritmi düzensiz bir kalp ritmidir. Aritminin semptomları, nedenleri, türleri, risk faktörleri, teşhisi, tedavisi, komplikasyonları ve önlenmesi hakkında daha fazla bilgi edinin.

Google Analytics'te Boyutlar Nelerdir?

Google Analytics'te Boyutlar Nelerdir?

Aritmi düzensiz bir kalp ritmidir. Aritminin semptomları, nedenleri, türleri, risk faktörleri, teşhisi, tedavisi, komplikasyonları ve önlenmesi hakkında daha fazla bilgi edinin.